“An extremely important message for a society
whose best-intentioned members have lost themselves in a
wilderness of
wishful thinking.”
“This book takes a look at the dark underbelly of ‘green energy’
and attempts to shift the U.S. dialogue to a more pressing problem:
consumption.”
Productivism is the belief that measurable economic productivity and growth
is the purpose of human organization (e.g., work), and that "more
production is necessarily good". Critiques of productivism center
primarily on the limits to growth on a finite planet and extend into
discussions of human procreation, the work ethic, and even alternative
energy production
Welvaart door schaarste?
Omdat de consumptionist denkt dat productie ingeperkt wordt door het verlangen om te consumeren (en dus niet dat consumptie ingeperkt wordt door de mogelijkheid om te produceren), hecht de consumptionist geen waarde aan welvaart maar aan de afwezigheid van welvaart. Na de Tweede Wereldoorlog dacht de consumptionist bijvoorbeeld dat de relatieve afwezigheid van huizen, auto's, televisies en koelkasten in Europa een voordeel voor de Europese economie betekende, omdat er een grote hoeveelheid ongebruikt consumptieverlangen was, dat zogezegd zorgde voor een sterke vraag naar consumptie. Volgens dezelfde redenering dacht de consumptionist dat de relatieve overvloed van deze goederen in de V.S. een nadeel voor de Amerikaanse economie betekende omdat de hoeveelheid consumptieverlangen nu kleiner was, wat zogezegd de vraag naar consumptie verzwakte. Welvaart hangt dus af van de afwezigheid van rijkdom, en armoede volgt als er een overvloed aan rijkdom is – zo besluit de consumptionist – omdat dat ontzettend waardevolle ding, consumptieverlangen, zeldzamer dan diamanten, geproduceerd wordt door de afwezigheid van welvaart en vernietigd wordt door de aanwezigheid van rijkdom. Het is dit principe dat ertoe leidt dat de consumptionist oorlog en vernietiging prijst als bronnen van welvaart, en dat hij de armoede in depressies wijt aan "overproductie".Door meer mensen op de wereld te zetten, brengt men meer consumptieverlangen in de wereld. Het bestaan van een groter aantal mensen, zo zegt de consumptionist aan ondernemers, zal het mogelijk maken voor ondernemingen om een afzetmarkt te vinden voor al die goederen die anders overbodig zijn. Bedrijven zullen floreren omdat hun aanbod aan goederen beantwoord zal worden door een adequate hoeveelheid verlangen naar die goederen. In afwezigheid van zo'n hoog geboortecijfer (of naast een hoog geboortecijfer) gelooft de consumptionist ook dat reclame de anders volledig verzadigde consumenten nieuwe verlangens kan suggereren. En technologische vooruitgang kan nieuwe aanwendingen voorzien voor een steeds groter wordende hoeveelheid kapitaalgoederen, die anders geen "investeringsmogelijkheden" zou vinden. Mocht het voorgaande falen, dan kunnen we nog steeds rekenen op de overheid om ons van grenzeloze consumptie te voorzien, zelfs als er geen verlangen is. Of misschien – zo hoopt de consumptionist – heeft een land geluk, en wordt ze bedreigd door buitenlandse vijanden, zodat dit land een grote defensie in stand moet houden. In beide gevallen gelooft de consumptionist dat de overheid in staat zal zijn om welvaart te promoten door haar consumptie te ruilen voor de goederen die mensen produceren.
Om voortdurende kapitaalsaccumulatie mogelijk te maken is technologische
vooruitgang onontbeerlijk. Alleen technologische vooruitgang kan zorgen
voor aanhoudende toenames in de productie, en alleen die toenames in de
productie kunnen zorgen voor voortdurende kapitaalsaccumulatie.
rothbard.be/artikels/118-productie-versus-consumptie
niet helemaal akkoord met het geheel , er zitten wmb evenveel goed als vreemd geformuleerde passages in maar dat kan ook voor een deel aan de vertaling liggen ?
maar het legt wat denktranten bloot en tegenstellingen die geen tegenstellingen zijn maar de beide kanten van hetzelfde
www.capitalism.net/Capitalism/CAPITALISM_Internet.pdf
niet helemaal akkoord met het geheel , er zitten wmb evenveel goed als vreemd geformuleerde passages in maar dat kan ook voor een deel aan de vertaling liggen ?
maar het legt wat denktranten bloot en tegenstellingen die geen tegenstellingen zijn maar de beide kanten van hetzelfde
www.capitalism.net/Capitalism/CAPITALISM_Internet.pdf